El càntir tindrà un protagonisme destacat a la II Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM (ves a l’apartat web del VITRUM), que se celebrarà els dies 3 i 4 d’octubre per diferents carrers i places de la vila. Amb l’elecció del càntir, es pretén posar en valor aquesta peça tan tradicional, que en el cas de Vimbodí va fabricar-se durant més de mig segle als forns de vidre la localitat. Els organitzadors de la festa tenen com a objectiu «homenatjar» una peça diferent cada any, per tal de recuperar el seu record i difondre’n les seves característiques entre el públic visitant.
Però no només els càntirs seran protagonistes en la festa d’enguany. Aquesta també comptarà amb l’elaboració en directe d’altres objectes fets en vidre bufat, a càrrec del mestre vidrier del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, Paco Ramos, i de vidriers convidats, procedents d’arreu. La festa també inclourà un mercat d’artesania feta en vidre (vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria), a més d’altres parades de productes tradicionals, a més de jocs infantils, visites guiades, el concurs de beure amb porró, conferències, l’esmorzar popular i altres activitats de caire lúdic adreçades a un públic familiar. D’altra banda, el restaurants del municipi oferiran menús temàtics basats en aquesta tradició. L’Ajuntament treballa actualment en el programa de la festa, que es detallarà properament.
«VITRUM és la nostra festa temàtica per excel·lència, que pretenem consolidar any rere any donant fe del nostre caire de vila vidriera de Catalunya», destaca l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell. VITRUM, està organitzada per l’Ajuntament del municipi (www.vimbodiipoblet.cat), amb la col·laboració d’entitats ciutadanes i empreses. El certamen compta amb el suport del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), depenent de la Generalitat; del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i de la marca Ruta del Cister.
Una tradició arrelada
La tradició vidriera a Vimbodí i Poblet es remunta al segle XII, en què van existir un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven làmpades per al monestir de Poblet, aleshores en construcció. La producció vidriera va esdevenir una indústria a primers del segle XX i fins als anys 50, un període en què van arribar a funcionar fins a quatre establiments de fabricació de vidre. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns de vidre eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris, ratetes i altres peces d’artesania.