BENVINGUDA DEL MUSEU I FORN DEL VIDRE DE VIMBODÍ

museu-vidre-logo-02

El Museu i Forn del Vidre és el reconeixement a la importància que el vidre bufat havia tingut a Vimbodí durant la primera meitat del segle XX.

El Museu i Forn del Vidre compta de dues plantes. En la planta baixa s'hi troba una petita exposició de les peces tradicionals i de nou disseny que actualment s’elaboren de forma artesanal al museu, una botiga on és venen les peces i en la part interior, el forn de vidre, on es fan les demostracions en directe a càrrec del mestre vidrier Paco Ramos de la tècnica del vidre bufat.

A la planta superior s'explica la història del vidre des dels seus orígens fins a l'actualitat, i s'hi exposa una col·lecció permanent de peces de vidre bufat fabricades a Vimbodí a començaments del segle XX cedides per la gent del poble, les eines utilitzades pel treball del vidre i estris i materials que empraven els sargaires per revestir les garrafes de vidre.

El Museu i Forn del Vidre és gestionat per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet. Al seu inici formava part del projecte museogràfic del Museu Comarcal de la Conca de Barberà redactat l’any 1983 que contemplava un nou concepte integrador de tot l’àmbit comarcal, amb un nucli o Seu Central a Montblanc i unes Seccions Monogràfiques perimetrals, de les quals només es va dur a terme el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí.

El museu obrí les portes el 16 de gener de 1993. El forn no va entrar en funcionament fins al 1996. L’11 d’octubre de 1997 va ser inaugurat i obrí en l'horari habitual.

L’any 2011 va ser distingit com a Museu Vivent per la Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH), a través de la seva Aula de Promoció Cultural. Aquesta catalogació, de nova creació a la FUMH, pretén donar a conèixer, divulgar i incentivar el manteniment d’aquelles activitats artesanals característiques del país, amb els seus procediments i formes ancestrals, que estan en greu perill d’extinció.

L’any 2013 el Museu i Forn del Vidre es desvincula voluntàriament del Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB), un canvi que respon a criteris estratègics encaminats a assolir més autonomia i capacitat de gestió.