El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha inaugurat oficialment la reforma del taller del vidrier, de la recepció i de la botiga d’aquest equipament, que compleix 25 anys
El Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet és l’únic museu a Catalunya amb peces antigues de vidre i, alhora, amb un taller on se n’elaboren de noves a la vista del públic. Coincidint amb el 25è aniversari d’aquest equipament turístic i cultural, l’Ajuntament del municipi hi ha dut a terme una profunda remodelació que ha representat una inversió de 90.000€, el 60% dels quals finançats per la Diputació de Tarragona a través de diferents programes, i la resta a càrrec de recursos propis municipals. El president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, ha inaugurat aquest divendres les obres realitzades, en un acte públic amb la participació de l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, acompanyat de la resta del Consistori; del diputat de la Diputació Mateu Montserrat, i de nombrosos veïns i veïnes del municipi.
Les obres de millora han incidit en la zona de demostració en directe de vidre bufat, epicentre del Museu i Forn del Vidre. En aquest indret on treballa el mestre vidrier Paco Ramos s’hi ha instal·lat un nou forn elèctric de fusió que substitueix l’anterior de gas, un canvi que permet guanyar en seguretat i possibilita un estalvi econòmic de gairebé el 40%. També s’han col·locat dos nous forns de refred ament i s’ha reordenat la zona en conjunt ampliant l’espai per al públic. Així mateix, s’ha estructurat un nou espai de treball tancat al públic que combina les funcions de magatzem amb les tasques de preparació de les peces per a la seva venda. D’altra banda, s’ha reordenat la zona de recepció, amb l’ampliació de la botiga i la construcció de nous lavabos. També s’ha habilitat un petit magatzem per a les peces destinades a la venda, i s’han instal·lat nous panells i altres elements explicatius de la tradició vidriera.
El president de la Diputació de Tarragona ha ressaltat la importància de preservar la tradició vidriera com a llegat patrimonial que, al mateix temps, esdevé un destacat recurs turístic per al municipi. Josep Poblet ha reiterat el suport de l’administració supramunicipal a Vimbodí i Poblet i al conjunt dels municipis de la demarcació de Tarragona. De la seva part, l’alcalde de Vimbodí i Poblet ha indicat que, amb el nou taller, es garanteix la viabilitat del museu, fent-lo sostenible tant econòmicament com mediambientalment. Així mateix -ha afegit- s’obre la possibilitat d’acollir vidriers externs, que podran llogar el taller per dur a terme les seves obres i convertir-lo així en un referent del sector. L’acte inaugural ha inclòs la descoberta d’una placa inaugural, la signatura al llibre d’honor, la ballada del gegantó Vitrum i un aperitiu per a les persones assistents.
font: Diputació de Tarragona
Una tradició arrelada
La tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt antiga: es remunta al segle XII (1189), en plena construcció del Monestir de Poblet. Aleshores existia un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricava vidre pla per a l’abadia cistercenca. Aquest forn medieval és el primer forn de vidre pla que hi ha documentat a Catalunya. A principis del segle XX la producció vidriera va esdevenir una indústria. Durant la primera meitat del segle XX, a Vimbodí van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, peces decoratives… El Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, mantenen viu l’esperit vidrier de la vila.