Vidriers del País Basc, Segòvia, Madrid i Barcelona se sumaran a la III Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM

Se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre, amb noves activitats per a tota la família i un  mercadet d’artesania

La III Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre i estarà carregada de novetats. Els actes lúdics i culturals, adreçats a un públic eminentment familiar, inclouran exhibicions a l’aire lliure de destacats vidriers bufadors provinents del País Basc, Barcelona, Segòvia i Madrid, que s’afegiran a les que durà a terme el mestre vidrier vimbodinenc al Museu i Forn del Vidre de la vila. Altres novetats seran un concurs d’allioli (enguany la peça estrella de VITRUM serà el setrill), una performance amb vidre i música en directe, una nova edició de l’Abraça’t al carrer de les Abraçades (un dels carrers més estrets de l’Estat) i altres destacades i originals sorpreses que es desvetllaran properament.

Com a novetat d’enguany destaca també el fet que el mercadet d’artesania en vidre i altres disciplines no finalitzarà el diumenge al migdia, sinó que s’allargarà fins les 19:00 h d’aquest dia. El període d’inscripció per instal·lar-hi parades continua obert.

El full d’inscripció es pot descarregar aquí i, un cop emplenat, s’haurà de retornar amb la documentació annexa mitjançant el correu electrònic vitrumvimbodi@gmail.com o bé per fax (977 87 84 31), abans del 18 de setembre.

Els actes nous d’enguany s’afegiran a altres nombroses activitats ja conegudes pel públic familiar d’anteriors edicions de VITRUM: visites guiades, el laboratori de llum i color, tallers infantils, exposicions, o el concurs de beure amb porró. La gastronomia serà un altre dels àmbits temàtics relacionats amb aquesta festa, que l’any passat va atraure més de 3.000 persones.

 

L’edició de la consolidació

«Encarem aquest tercer VITRUM com l’edició de la consolidació, una edició que ens ha de permetre donar a conèixer arreu la nostra tradició vidriera i el Museu i Forn del Vidre, obert tot l’any», assenyalen l’alcalde del municipi, Joan Güell, i la regidora de Turisme, Rosa Albes. La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet està organitzada per l’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Tarragona i altres administracions, entitats de la vila, empreses i particulars.

VITRUM pretén recuperar l’esperit vidrier que va impregnar la vila durant la primera meitat del segle XX, quan van arribar a funcionar fins a quatre forns de vidre i una activitat paral·lela de revestit de garrafes amb sarga. Però la tradició vidriera al municipi de Vimbodí i Poblet és molt més remota: es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet, prop del qual s’hi van fabricar els llums i les vidrieres per a la nova abadia cistercenca. No va ser fins a principis del segle XX quan la producció vidriera va esdevenir una indústria. S’hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d’ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris i peces decoratives. Actualment, el Museu i Forn del Vidre, en funcionament des de 1993 (el museu) i 1996 (el forn), així com la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, VITRUM, donen fe d’aquest esplendorós passat vidrier.